Over De Kempencollectie
Eersel, Bladel, Reusel, Bergeijk en Oirschot maar ook Hooge Mierde, Netersel, Hoogeloon, en Luyksgestel. Allemaal prachtige dorpjes in de Brabantse Kempen. Allemaal met hun eigen unieke identiteit, maar ook allemaal met elkaar verbonden door een gezamenlijke geschiedenis en een hele reeks aan overeenkomstige tradities.
Diverse heemkundekringen en musea verzamelen al decennia lang alles wat te maken heeft met het dagelijks leven in de Brabantse Kempen. Vanaf de prehistorie tot aan de hedendaagse tijd. Dit heeft geleid tot een heel aantal zeer rijke en gevarieerde collecties die voor verschillende doeleinden worden ingezet.
Deze prachtige collecties groeien nog bijna elke dag terwijl de eisen aan het bewaren en presenteren van erfgoed juist steeds verder toenemen. Dit vraagt dan ook steeds meer van de vele enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud van hun erfgoed, maar ook van de voor handen zijnde faciliteiten en financiën komen steeds verder onder druk te staan.
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden hebben negen erfgoedinstellingen in de Kempen de handen ineen geslagen met als doel hun gezamenlijk erfgoed beter zichtbaar en beleefbaar te maken.
Door de collecties op elkaar af te stemmen en aan elkaar te verbinden kan het erfgoed niet alleen beter ontsloten worden maar ontstaat er ook de mogelijkheid om de verschillende collecties af te slanken zonder dat er waardevol erfgoed verloren gaat.
De hedendaagse digitale mogelijkheden spelen hierbij een essentiële rol. Niet alleen om het beheer makkelijker te maken maar ook om de collecties aan elkaar te verbinden, van context te voorzien en te presenteren
Deze enorme impuls voor het Kempisch erfgoed is mede mogelijk gemaakt door de onmisbare financiële steun van de provincie Noord-Brabant en het Mondriaanfonds. Daarnaast is Erfgoed Brabant een zeer waardevol partner gebleken. Niet alleen in de vorm van softwareleverancier maar vooral ook door de inhoudelijk steun en het onuitputtelijke advies die zij tijdens het gehele project beschikbaar hebben gesteld.
Dankzij deze partners maar vooral ook dankzij het vele werk dat door de vrijwilligers en medewerkers van de verschillende heemkundekringen en musea is verzet ligt er nu geweldige basis voor het optimaal beheren en presenteren van het Kempisch erfgoed zowel fysiek als digitaal.
De grootste winnaar van dit proces is het publiek. Zij kunnen zich nu helemaal laten onderdompelen in al het moois dat het Kempisch erfgoed te bieden heeft!
Download het Collectieplan Kempencollectie