Skip to main content

AGENDA

Hieronder een overzicht van wisselende exposities van de deelnemende musea. Vaste exposities worden onderaan getoond.

Koningsvogels in het Glazen paviljoen | Cultuurhuis Bergeijk

t/m 2 juni 2024

Het Glazen Paviljoen (Diamond Greenhouse) wordt bevolkt door bijzondere vogels. Leden en enkele kinderen van het jeugdatelier van de Bergeijkse Kunstenaarsvereniging hebben een aantal koningsvogels met kroontjes ontworpen en beschilderd. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling over de 5 Bergeijkse gilden die in het Cultuurhuis te zien is.

Gratis toegankelijk in de bloemen- en beeldentuin Mien Ruys achter Cultuurhuis Bergeijk.

Daor hedde potdomme de Guld | Cultuurhuis Bergeijk

t/m 2 juni 2024

Vrijwel iedereen uit de Kempen kent dit zinnetje en denkt dan meteen aan tamboers, vaandels, vendels of koningschieten. Wie wel eens naar een gildemis in de kerk is geweest, kent de ervaring van roffelende trommen, kleurrijke vaandels en de prachtige kostuums. Deze expositie is een ode aan de 5 gilden van Gemeente Bergeijk:

In de expositie worden spullen van de verschillende gilden getoond, waaronder vaandels, schilden, kleding en schietgetuig. Documenten en foto’s zijn voorzien van een toelichting of kort verhaal.

De lezingen in het kader van deze expo vinden plaats op 26 maart en 30 april 2024.

Gaston Remery – de magie van de fotograaf en zijn camera | Kempenmuseum de Acht Zaligheden

t/m 6 oktober 2024

Van 30 maart t/m 6 oktober viert Kempenmuseum de Acht Zaligheden het honderdste geboortejaar van fotograaf Gaston Remery door zijn prachtige zwart-wit beelden in het museum te laten zien.

Een goede fotograaf laat gewone zaken bijzonder worden. Remery was zo’n fotograaf. Zijn foto’s zijn onmisbaar voor het in beeld brengen van het Brabantse landschap en plattelandsleven. Hij fotografeert tal van belangrijke momenten uit het leven van de mensen in de Kempen en omgeving. Steeds opnieuw raakt hij betoverd als in zijn donkere kamer zijn opnamen tevoorschijn komen.

Gaston Remery raakt al als twintiger een deel van zijn long kwijt door de ziekte tuberculose en kan daardoor zijn gepland beroep als banketbakker vergeten. Door zijn buurman, fotograaf Sjef Simons, is hij als jongen reeds enthousiast gemaakt voor de fotografie en maakt daarom van de nood een deugd en wordt fotograaf.

Op de fiets – en later met een brommer – struint hij de omgeving af en legt het Brabantse boerenleven vast. In 1957 vestigt hij zich als eerste fotograaf in Eersel. Naast de vele pasfoto’s, trouwreportages, kinderportretten en foto’s van communicanten, legt hij ook allerlei religieuze hoogtijdagen en jaarlijkse festiviteiten vast. Van 1959 tot 1989 heeft hij samen met zijn vrouw Corry Bekx een fotozaak aan de Dijk.

Remery’s inspiratiebronnen zijn schrijver Antoon Coolen en fotograaf Martien Coppens. Hun liefde voor het landschap, het geloof en het tonen van emoties zijn hem altijd bijgebleven. Die bewondering dateert al van zijn jeugd toen hij veel ziek op bed lag en veel las. “Wat Antoon Coolen schrijft, kan ik fotograferen”.

Gastons motto: “Aan de mooie dingen moet je niet zomaar voorbijgaan”.

Kom ook kijken naar de mooie zwart-wit beelden van Gaston Remery.

U vindt Kempenmuseum De Acht Zaligheden aan de Kapelweg 2, in Eersel.

Open ma t/m vr 10:00 – 17:00 uur en op za en zo van 13:00 – 17:00 uur. Voor meer info zie www.achtzaligheden.nl

Vrouwenzaken 1850 – 2025 | Museum de Vier Quartieren

Te zien vanaf vrijdag 8 maart 2024.

De tentoonstelling laat in het kort zien hoe vrouwen en de samenleving omgingen met menstruatie, zwangerschap en overgang vanaf de tijd van Van Gogh tot vandaag.

Vaste exposities